Sidevisninger i alt

lørdag den 19. november 2011

Hold komposten igang i løbet af vinteren.

5 gode råd til kompost om vinteren



Der er ingen grund til at stoppe komposteringen af køkkenaffald om vinteren. Se her, hvordan du kan holde din kompost i gang på trods af kulden.


                                         Foto:ppp
  1. Tilfør tørt strukturstof. Når det bliver koldt, bremses forbrændingen af det våde køkkenaffald - og så kan det nemt blive slimet og ildelugtende, fordi det mangler ilt. Giv komposten luft ved at tilføre noget tørt materiale, som f.eks. træspåner eller tørt plantemateriale fra haven, hver gang du hælder en bøtte grønt i.

    Du kan evt. gemme og tørre blade og andet plantemateriale i løbet af sommeren, som du opbevarer tørt, til det skal bruges. Du kan også lave en aftale med en snedker/tømrer om at få lov til at afhente træspåner. Alternativt kan træspåner købes i små poser i supermarkeder og dyreforretninger.
  2. Hæld vandet fra. Inden du tømmer en bøtte køkkenaffald i din kompostbeholder, er det en god idé at hælde overskydende vand fra, så komposten ikke bliver for smattet.
  3. Løft op i komposten. Du hjælper forbrændingen på vej ved at tilføre ilt, når du løfter op i komposten med en beluftningsstok, der er specielt designet til at blande komposten. Nogle typer har små vinger nede ved spidsen, som presses ind modstokken, når den stikkes i kompostmassen og bredes ud til en lille plov, når du trækker den op igen.
  4. Isolér kompostbeholderen. Du kan holde kompostormene i live ved at dække kompostbeholderen med et par isolerende vintermåtter. Vintermåtter bruges normalt på byggepladser og kan købes i byggemarkeder.
  5. Placér komposten under et løvtræ. Om vinteren, når træet står uden blade, får komposten varme fra solen, som hjælper kompostormene med at overleve, mens træet giver kompostbunken skygge om sommeren. Stil også gerne kompostbeholderen i ly for vinden.

Ingen kommentarer: