Sidevisninger i alt

søndag den 20. november 2011

Pasning af Krukker

Et Godt råd om pasning af krukkerne i vores haven
Foto:ppp
Hvilke krukker og potter er bedst, hvilke planter og jord gør sig godt i krukker, og hvornår skal der plantes og hvad med gødning.

I gennem de seneste år er dyrkning af planter i krukker og potter blevet meget populært,og særlig er Hostaen blevet moderne at sætte i krukker både store og det helt små Hosta. Folk har rigtigt fået øjnene op for de store blomsterglæder, der kan være forbundet med krukker.
I Danmark stammer dyrkningen af planter i krukker fra baroktidens (1640-1730) haver. Mange større herregårds- og slotshaver havde dem i stor størelse.
Efterhånden som planterne voksede, blev krukker og potter større og større. De bedste materialer til disse plantebeholdere var træ og kraftige smedejernsbeslag.
Foto:ppp
Bunchoko H 073 Krukke i gården samme

Terracotta krukkerne kom fra Italien til Danmark
I Italien begyndte man også at fremstille store terracotta potter – hårdbrændte lerkrukker - og lidt efter lidt fandt de vej hertil landet. Terracotta krukkerne er i dag blevet meget almindelige i Danmark, men i en god kvalitet er de temmelig kostbare.
Det danske klima kræver potter, som er meget solide og stærke. Som minimum skal de være hårdbrændte, hvis de skal opbevares udendørs hele året. Ubrændte krukker skaller af, når frosten trænger ind i lagene og løsner dem.

Hvornår skal du plante i krukker?

Hvis planterne kan tåle frost og evt. er dyrket i potter, kan der i princippet plantes i krukker hele året.

Det er en rigtig god idé at plante flere flerårige planter. Planter, som kan tåle frosten, kommer igen og igen år efter år – eksempelvis Hosta ,roser, rododendron og hortensia.

Hvilken jord skal fyldes i krukker?

Inden du begynder at plante i krukker eller potter, så sørg for, at der i bunden er et godt dræn, hvor det overskydende vand kan samle sig. Når planterne vokser, vil de senere begynde at sende rødder ned i vandet og udnytte det i tørre perioder.

Det kan være flot med flere forskellige størrelser af krukker .
Almindelig pottejord er normalt udmærket til de fleste planter, men der findes også planter, som har nogle mere specielle jordbundskrav.

Hvis du planter rododendron i krukker, skal jorden være sur - det kan du klare med spagnum eller tørvestrøelse som det også hedder. Hvis du gerne vil dyrke roser i potter eller krukker, så bland lidt lergranulat i pottejorden (du kan købe det i poser i planteskoler.

Hvis du i større krukker eller potter blander noget Gro Dan granulat i jorden (et Rockwool- produkt, som holder på fugtigheden), klarer planterne mindre tørkeperioder bedre. Jorden kan i tørkeperioder suge noget af fugtigheden fra Gro Dan granulatet.

Hvilke planter kan jeg dyrke i potter og krukker?

Det er kun fantasien, som sætter grænser for, hvilke planter der kan dyrkes i krukker eller potter. Alle former for krydderurter og egentlige grøntsager kan ligeledes dyrkes i potter.

Det er i princippet kun nogle helt enkle regler som du skal følge for at få succes med dine planter i potter og krukker.

Vanding og gødning i krukker og potter

Det er alfa og omega, at du sørger for en korrekt vanding og tilførsel af gødning i krukker og potter. Det er trods alt begrænset, hvor meget regn der kan trænge ned i potterne.

Vand altid godt og brug også flydende gødningsopløsning ved hver vanding. Vand altid om aftenen, så er planterne rigtig saftspændte til næste dag i sol.

Hvis du skal væk fra dine planter, kan du placere potterne og krukkerne på et sted, hvor der ikke er så meget sol midt på dagen. Står planterne mere i skygge, er vandforbruget mindre, og planterne kan klare sig i længere tid uden vand.

Store underskåle kan også hjælpe lidt på vandbalancen. Der findes krukker med indbygget vandbeholdere, de såkaldte selvvandingspotter eller krukker. Med sådanne muligheder kan du naturligvis være længere væk fra dine blomsterkrukker uden at tænke på vanding.

Krav til gode krukker og potter


Foto:ppp
Bright Light H 025 Krukke Gårdsplads

Du kan selv se efter, om plantehullets diameter er større end bundens diameter. Er det tilfældet, og er krukkerne eller potterne samtidig frostsikre, vil jorden under frost blive presset op af potten eller krukken, og jordtrykket på siderne bliver på denne måde kraftigt reduceret. Pas også på med potter eller krukker, hvor der ingen huller er i bunden. Overskydende vand fryser også lettere.

Lukkede beholdere med et lille plantehul er særligt udsatte for frostsprængning (jorden kan ikke komme op, når det fryser). Et godt råd er at hælde jorden ud og vende beholderne med bunden i vejret, inden det begynder at fryse alvorligt, så sker der ikke noget. Er der store flerårige planter i krukkerne, kan disse tages op og plantes et sted i haven, hvor de overvintrer til næste sæson.

Flerårige planter

I gruppen flerårige planter findes der planter, som gennemlever deres cyklus i løbet af 2 år eller mere.

I denne gruppe findes der bl.a. de egentlige stauder, som kan blive mange år. Væksten fortsætter bare år efter år. Tilvæksten sker i periferien af planterne, og derfor skal de omplantes ca. hvert 3.-4. år.

Hosta og Pelargonier kan dyrkes i gennem mange år ved at stikling formere dem. Om efteråret kan du tage stiklinger fra skudspidserne og potte dem om i mindre potter i pottejord. De skal overvintre frostfrit indtil næste forår, hvor de så kan vokse videre på friland.



Tag store planter op af krukker

Hvis ikke du er helt sikker på dine potters holdbarhed over for frost, kan du tage de store planter op om efteråret og plante dem et andet sted i haven. Til næste forår kan de igen tages op og plantes i potterne igen.

Samtidig kan du også beskære rødderne. Uden beskæring, bliver du måske nødt til at gøre potten større. I Japan findes der planter, som er gået i arv i familien igennem flere hundrede år. Så ved en korrekt pasning og beskæring, kan du styre selv større planter igennem mange år.


Ingen kommentarer: