Sidevisninger i alt

tirsdag den 17. januar 2012

Hvad gør jeg med mine Hosta

Hosta er en skygge plante!Starter du helt fra bunden er det klogt at forberede stedet hvor du vil plante, det gøres bedst i jord blandet med kompost,humus eller andet organisk matriale.Hvis du starter dine Hosta indkøb fra en Hosta børnehave er det at anbefale.Dette vil minimere planten for sygdom,især Hosta Virus X. 
Vækstbetingelser:
Hostaer er skygge kærlige planter og for de bedste resultater bør altid plantes i et område, der er beskyttet mod varme eftermiddagssol. Det bedste sted at plante Hostaer er en, der får nogle morgensol, men bliver skygge fra midt på dagen, før solen bliver for varm. Morning Sun vil hjælpe med at bringe ud blad farve, især den gyldne gule farver. Til meget sol vil få bladene til at brænde. Der er Hostaer, der er nogle der tåler sol mere end andre, men husk, ALLE Hostaer er skygge planter. Hostaer foretrækker at være i delvis skygge men enhver Hosta kan dyrkes i fuld sol.Den største ulempe at dyrke dem i fuld sol, er de normalt ikke vil se så godt ud. Først lader definere begrebet "fuld sol" - ved fuld sol mener vi solen i løbet af meget midt på dagen. Den del af dagen, som er varmt og ubehageligt. Morgen sol og sene eftermiddagssol anses ikke for fuld sol. Faktisk mange Hostaer vil have mere intens farvning, hvis placeret, hvor de kan modtage morgensol. Der findes ikke sådan noget som en Hosta, der kan lide fuld sol - men der er nogle, der tåler det bedre end andre.Det mest vigtige ting at huske, når dyrkning af disse skygge kærlige planter i fuld sol, er at holde dem godt vandes. Hvis du kan holde planterne forsynes med vand så er der et par sorter, der ikke ok i fuld sol. Imidlertid være opmærksomme på, at hvis du lader dem tørre ud deres blade vil begynde at brænde. The American Hosta Society anser følgende Hostaer "SOL Tolerante"


August Moon-Golden Standard-Honeybells-So sweet-Sun pawer-Royal Standard-Sun and Substance-Minut man-
Patriot-France


Vær opmærksom på, at Hostaer generelt kræver mere vand end regnen giver hvert år. Hostaer er hjemmehørende i Korea, Japan og kystnære Kina - disse områder er køligere og vådere end de fleste dele af USA. Ønsker du virkelig smukke planter vil du blive nød til at give dem yderlig vand.i løbet af vækstsæsonen,selv ftil hostaer der dyrkes  i skygge.Har du hosta i fuld sol skal du være vilig til at vande meget oftere-Plantning Hostaer i fuld sol:
Jeg bliver spurgt igen og igen om Hosta kan tåle fuld.Sandheden er,er der ingen Hostaer for fuld sol ..... hvorfor ikke bare vælge en staude, der elsker at bage varme i fuld sol - der er ingen mangel på dem. Hvis du er fast besluttet på at plante Hostaer i fuld sol de mest vigtige ting at huske er at sikre, at de har tilstrækkelig fugt til rådighed for at forhindre blad skolde. Hostaer er tunge drikker, deres store blade absorberer vand hurtigt og kræver masser af vand. Dette betyder at hvis du planter dem i varmt eftermiddagssolen Du skal være villig til at vande dem jævnligt. Hostaer, der anses for at være sol tolerante er ofte vidunderlige i fuld sol. Et andet tip - brug masser af muld til at hjælpe med at bevare jordens fugtighed og holde rødder kølige.
Hostaer er ikke særlig kræsne om jord, men foretrækker en god, fyldig fugt retentive jord, der dræner godt. Denne type jord sjældent findes i vores forhaver, så du bliver nødt til at tilføje masser af organisk materiale som kompost og rådnet gødning.Du skal give gødning i det tidlige forår lige når ny vækst begynder at toppe gennem jorden,du kan bruge kompost kyllinge gødning og en håndfuld benmel.Du skal give gødning tre til fire gange i sæsongen.
Du må ikke give gødning mindst 6uger før den første frost.Dette vil sikrer,at ny vækst har til at hærde op,før det kolde vejer kommer.
Du skal regne med at der går 4 til 5 år før en Hosta når fuld størelse,det skal du tage højde for nå du anlægger et bed.Du kan selvfølgelig flytte dem igen men så sætter du Hostaen tilbage og der vil igen gå et stykke tid inden den er på sit højeste og viser sig i fuld flor.
Derfor Vær tolmodig med at vælge lige netop den helt rigtige til din have.Der jo Hostaer der små men også nogle der kan blive hel op til 1,5m.i breden og 90 cm. høj.
Man siger gerne så`i almindelighed en Lille er ca.30 cm.bred & 20 cm. høj.
Medium ca. 40 cm.bred & 30 cm. høj.
Stor er mere en 1,5 m. bred & og op til ca. 90 cm

Jeg kan nævne et par stykker f.eks. Cat øje.bliver meget lille det nok den mindste man kan få.Fire and ice, hvide med grønne kanter, størrelse: lille til medium.
Blue Angel, blå-grå farve, bliver stor.June, gul med blå kanter, medium størrelse.

Regal Speldore grøn med gulekanter, bliver stor.Så den hel store  Sun and Substance den bliver rigtig stor,"tåler fuld solen"  

Alle hostaer ser rigtig godt ud i en flot krukke eller en træ beholder den holder lidt på fugten, jeg har haft gode resultater med sådan et par stykker.Krukkerne skal vandes og gødes godt.Her kunne du jo f.eks. plante et par af de Hostaer der dufter.Det gør H.So Sweet:H.Fragrant Bouquet : H.Fragrant Blue.H.Plantaginea Grandiflora.H:Royal Standard.H.Honeybells og der er mange flere.Hosta planter er hurtigt blevet en af ​​de mest populære stauder og er uundværlige i haven.       


Ingen kommentarer: