Sidevisninger i alt

torsdag den 5. juni 2014


BLÅ VALMUE

Nu er vore stor blå Valmue rigtig flot, så flot at jeg syntes i skulle se dem.
Tibets blå valmue’ får ca. 10 cm store, himmelblå blomster i den tidlige sommer, i maj-juni. Blomsterne er rent koboltblå med en gylden glorie af støvdragere i midten. Selve planten med det let lodne løv kan blive ca. 60-80 cm høj. Planten har rosetstillede, blåduggede blade og de langstilkede blomster udvikles fra rosettens bladhjørner. Hos ’Tibets blå valmue’ springer den øverste blomst i blomsterstanden ud først – i modsætning til de fleste andre blomstrende planter, hvor normalen er at den nederste blomst i en blomsterstand, er den der springer ud først.

Den blå blomst med det poetiske udseende har hjemme i de frodige, bjergrige områder i det sydøstlige Tibet med fugtige somre og tørre vintre – på engelsk kaldes planten for Himalayan Blue Poppy. Skal den trives godt i haven, må man derfor forsøge at efterligne dens naturlige forhold: Den foretrækker en sur og fugtig, men veldrænet jord. Det opnår man ved at lade den vokse i en dybtbehandlet jord med godt dræn, så der ikke står vand og fugt omkring den i vinterhalvåret. En såkaldt ’topdressing’ af fx visne blade og forrådnet bladjord er effektiv til at gøre jordoverfladen tilpas fugtig i sommerperioden.

’Tibets blå valmue’ tåler hverken fuld sol eller dyb skygge, men vil gerne placeres i sløret skygge – et sted, hvor solens stråler filtreres gennem fx et træs løv. Ligeledes kræver den læ. Et let fugtigt skovbundsbed er fint - mange har haft held med at placere ’Tibets blå valmue’ i et rhododendronbed. Det er en flerårig staude, men den overlever kun, hvis den er virkelig tilfreds med vækstbetingelserne.

Frøene spirer normalt indenfor 3-4 uger ved en temperatur på 12-15 grader. Men ’Tibets blå valmue’ hører til de stauder, der kaldes kuldekimere, dvs at frøene helst skal gennem en periode med skiftende temperaturer, helst både frost og tø, for at de efterfølgende vil spire, når forårets temperatur når op på de foretrukne 12-15 grader. Derfor er det en god ide at koldså ’Tibets blå valmue’ i løbet af vintertiden –Ingen kommentarer: